Zo kies je een goede plancha
- Kies voor een plancha met de juiste afmetingen voor jouw warmtebron
- Kies voor écht braad- en grillwerk voor een gietijzeren plancha
- Kies een plaatstalen plancha als een minder zwaar alternatief op gietijzer
- Kies voor gebruik op een BBQ voor een plaatstalen of gietijzeren plancha
- Voor ’t beste van 2 werelden kies een plancha met geribbelde & platte kant
Top 8 beste planchas
Wat is een plancha?
Een plancha is een platte pan die zijn oorsprong vindt in de Spaanse keuken. Het bestaat uit een gladde, vlakke plaat gemaakt van gietijzer of plaatstaal die wordt verwarmd met behulp van gas, houtskool, de oven en zelfs je inductie kookplaat – tegenwoordig zijn ze vaak ook geribbeld. Het is een veelzijdige keuze die perfect is voor het grillen, bakken, sauteren en zelfs stomen van gerechten.
Hoe gebruik je een plancha?
Het gebruik van een plancha is eenvoudig en vereist weinig kennis vooraf. Begin eerst altijd met het voorverwarmen om vervolgens een dun laagje olie of boter op het kookoppervlak aan te brengen (zo voorkom je aanbakken). Leg vervolgens je ingrediënten (vis, vlees of groenten) op de plancha en grill deze tot ze jouw niveau van gaarheid hebben bereikt.
Van knapperige groenten en malse vis tot sappige steaks, de plancha biedt eindeloze mogelijkheden om heerlijke maaltijden te bereiden – en reikt een stuk verder dan enkel de Spaanse keuken.
Waar let je op bij het kopen van een plancha?
Een goede plancha is vaak gemaakt van gietijzer, hoewel plaatstaal ook vorokomt. Belangrijk zijn de afmetingen, die moeten overeenkomen met de warmtebron die je gaat gebruiken. Een goede plancha is toch flink dik voor een goede warmteretentie. De keuze tussen geribbeld of plat is aan jou, maar de expert adviseert te kiezen voor een dubbelzijdige plancha. Ohja, zowel vierkant, rechthoekig en rond zijn prima keuzes qua vorm. Belangrijk is om te kiezen voor goede handvatten om de plancha te verplaatsen.
- Materiaal van de plancha: Het materiaal van de plancha heeft een directe invloed op het vasthouden en verdelen van de warmte. Gietijzeren modellen komen het meest voor vanwege hun uitstekende warmtebehoud, maar je kunt ook roestvrijstalen en anti-aanbak modellen vinden.
- Grootte en afmetingen: Plancha’s zijn er in verschillende maten om aan verschillende kookbehoeften te voldoen. Kleinere modellen zijn perfect voor persoonlijk gebruik, terwijl grotere formaten ideaal zijn voor gezellige etentjes of familiemaaltijden.
- Dikte (en warmteretentie): De dikte van de plancha beïnvloedt hoe gelijkmatig en snel hij opwarmt. Dikkere exemplaren doen er langer over om op te warmen, maar houden wel een constante temperatuur.
- Geribbeld of plat: Sommige modellen hebben een glad oppervlak, perfect voor gerechten zoals pannenkoeken en eieren. Andere hebben een geribbeld oppervlak, wat zorgt voor mooie grillstrepen op vlees en groenten.
- Geschikt voor jouw warmtebron: Sommige zijn ontworpen voor specifieke warmtebronnen, zoals gas- of houtskoolgrills, terwijl andere plancha’s gebruikt kunnen worden op verschillende warmtebronnen, waaronder inductiekookplaten.
- Vorm (vierkant, rond of rechthoekig): De vorm van de plancha kan rond, rechthoekig of vierkant zijn, afhankelijk van je voorkeur. Een rechthoekige of vierkante model biedt meestal meer kookoppervlak.
- Handvatten: Modellen kunnen met of zonder handgrepen worden geleverd. Modellen met handgrepen zijn makkelijker te verplaatsen en veiliger om te hanteren, vooral als ze heet zijn.
- Gewicht van de plancha: Het gewicht is belangrijk, vooral voor gietijzeren modellen. Een lichtere plancha is gemakkelijker te hanteren en te verplaatsen, maar zwaardere modellen houden de hitte beter vast.
- Ontwerp van de rand: Sommige plancha’s hebben hoge randen om het morsen van voedsel en olie te voorkomen, terwijl andere plancha’s een plat randontwerp hebben. Hoge randen kunnen vooral handig zijn bij het koken van losse items zoals groenten of garnalen.
- Onderhoud: Verschillende materialen hebben verschillende onderhoudsbehoeften. Gietijzeren modellen moeten regelmatig worden gekruid om roestvorming te voorkomen en hun antiaanbaklaag te behouden, terwijl roestvrijstalen en anti-aanbak plancha’s eenvoudiger te reinigen zijn.
Wat is het beste soort materiaal voor een plancha?
Het materiaal van je plancha is misschien wel de meest kritieke factor om te overwegen, omdat het direct van invloed is op de prestaties en de levensduur van de plancha. Gietijzer, roestvrij staal en anti-aanbak zijn de meest gebruikte materialen voor de constructie van plancha’s.
Gietijzeren plancha
Een gietijzeren plancha staat bekend om zijn superieure warmtebehoud en gelijkmatige verdeling en garandeert een dichtgeschroeide afwerking die de smaken vasthoudt. Na verloop van tijd ontwikkelt een goed onderhouden gietijzeren plancha een natuurlijk antiaanbakoppervlak dat de prestaties verbetert. Het vereist wel meer zorg om roestvorming te voorkomen.
Staal (rvs en plaatstaal)
Plancha’s van staal zijn populair door het lichtere gewicht, het eenvoudige onderhoud en roestbestendig, tenminste als je kiest voor een model van roestvrij staal, corrosiebestendig en relatief gemakkelijk schoon te maken. Een alternatief dat meer weg heeft van gietijzer is plaatstaal, een materiaal dat ook bekend staat om de goede warmteretentie en de natuurlijke anti-aanbaklaag wanneer de plancha goed is ingebrand.
Met anti-aanbaklaag
Plancha’s met anti-aanbaklaag zijn gemakkelijk schoon te maken en verminderen de behoefte aan bakvetten. Ze bieden echter niet dezelfde mogelijkheid om even goed te grillen of braden als gietijzer en plaatstaal en de antiaanbaklaag kan na verloop van tijd slijten.
Voor de meeste consumenten biedt een gietijzeren plancha de beste balans tussen prestaties, kwaliteit en waar voor je geld. De superieure warmteretentie eigenschappen en het vermogen om voedsel van restaurantkwaliteit dicht te schroeien maken het een favoriet onder kookliefhebbers.
- Als je kiest voor een gietijzeren plancha, zorg er dan voor dat je hem regelmatig kruid om het antiaanbaklaag te behouden en roestvorming te voorkomen.
- Als je onderhoudsgemak belangrijk vindt, is een roestvrijstalen plancha of een model met anti-aanbaklaag misschien een betere keuze. Houd er wel rekening mee dat plancha’s met een aangebrachte anti-aanbaklaag over verloop van tijd slijten en vervangen moeten worden – waardoor we ze liever afraden dan aanraden.
Hoe groot moet de plancha zijn?
De grootte van je plancha moet afgestemd zijn op welke warmtebron(nen) je deze gaat gebruiken. Of je nou een plancha koopt voor je inductie kookplaat of barbecue, het is belangrijk dat het model dat je aanschaft daadwerkelijk past op de warmtebron.
Plancha’s variëren van compacte modellen die perfect zijn voor het koken voor één of twee personen, tot grotere versies die geschikt zijn voor een grote groep en geschikt zijn voor een grote barbecue.
- Klein: Kleine plancha’s zijn ideaal voor individuele maaltijden of om met z’n tweeën te koken. Ze nemen minder opslagruimte in beslag en zijn meestal beter draagbaar en zijn vaak rond in vorm – perfect voor alle soorten warmtebronnen.
- Middelgroot: Middelgrote plancha’s zijn een veelzijdige keuze voor kleine gezinnen of bijeenkomsten. Minder geschikt voor gasfornuis of inductie, met uitzondering wanneer je gebruik maakt van inductie flex-zones.
- Groot: Grote plancha’s kunnen een grotere hoeveelheid voedsel tegelijk aan, waardoor ze perfect zijn voor grote gezinnen of gezellige bijeenkomsten. Een groter model raden we voornamelijk aan voor gebruik op een barbecue of grill, of wanneer je kiest voor een volledig elektrische plancha – dan is het een alles-in-een pakket.
Voor de meeste consumenten biedt een middelgrote plancha het beste compromis. Veelzijdig genoeg om zowel kleine als grotere porties te bereiden, voor één of twee personen, of wanneer je extra gasten aan tafel hebt.
- Denk ook aan de opbergruimte in je keuken voordat je een (te) grote plancha koopt. Net als een gietijzeren grillplaat neemt een plancha veel ruimte in om op te ruimen en zijn ze ook best wel zwaar.
- Als je regelmatig gasten ontvangt of een grote familie hebt, kan investeren in een grote plancha je tijd besparen omdat je meer porties tegelijk kan bereiden.
Wat is de ideale dikte van een plancha?
De dikte van je plancha heeft invloed op hoe hij opwarmt en warmte vasthoudt. Dunne plancha’s worden snel warm, maar ze verdelen de warmte misschien niet zo gelijkmatig als dikkere modellen. Hoe dikker, hoe langer ze erover doen om op te warmen, maar ze zorgen voor een gelijkmatigere warmteverdeling en houden de warmte beter vast, wat essentieel is voor het bereiden van bepaalde soorten gerechten, vooral vlees.
Over het algemeen is een dikkere plancha de betere keuze voor de meeste consumenten. Het zorgt voor een consistent kookoppervlak en houdent de warmte beter vast, wat zeker bij gebruik op de barbecue of grill een groot pluspunt is.
- Als je nog niet heel bekend met grillen en braden, dan kan een dunne plancha de juiste keuze voor je zijn. Je moet het eten dan wel beter in de gaten houden om aanbranden te voorkomen.
- Voor ervaren koks of mensen die vaak vlees bereiden, is een dikke plancha de beste keuze vanwege de superieure warmteverdeling en -retentie.
Kies je voor een geribbelde plancha of juist plat?
Het type oppervlak, geribbeld of plat, is zeker van invloed op de resultaten die je kan bereiken wanneer je gaat grillen of braden. Een model met ribbels is vaak de voorkeur wanneer je vlees of vis gaat grillen, maar een platte plancha is bij uitstek onze favoriet voor gebakken eitjes, pannenkoeken, garnaaltjes, maar ook bepaalde soorten vlees of vis zoals zalm.
Platte plancha: Een glad oppervlak is perfect voor voedsel zoals pannenkoeken, eieren of vis. Je kunt je voedsel gemakkelijk omdraaien zonder dat het vast komt te zitten in groeven of ribbels.
Geribbelde plancha: Een geribbeld oppervlak zorgt voor mooie schroeiplekken op je eten en is ideaal voor het grillen van vlees en groenten. De ribbels zorgen er ook voor dat vetten en sappen van het voedsel weglopen.
Voor de meeste consumenten biedt een plancha met twee kanten, zowel geribbeld als plat, de grootste veelzijdigheid. Je kunt er een grote verscheidenheid aan verschillende recepten op bereiden, van ontbijt tot diner en alles daartussenin. Een groot pluspunt, ze zijn vaak niet duurder dan een model met slechts één soort oppervlakte.
- Als je houdt van het uiterlijk en de smaak van recepten met grillmarkeringen, overweeg dan een plancha met een geribbeld oppervlak.
- Een plancha met een glad oppervlak is een fantastische optie als je een multifunctioneel kookgereedschap wilt dat een breed scala aan recepten aankan.
Compatibiliteit met warmtebronnen
Plancha’s kunnen ontworpen worden om met verschillende warmtebronnen te werken, zoals gas, houtskool en inductie. Sommige zijn veelzijdiger dan andere. maar de meeste modellen zijn geschikt voor elke soort warmtebron – inclusief inductie.
Geschikt voor gasfornuis: Deze plancha’s zijn eenvoudig op temperatuur te regelen en warmen snel op. Naas een standaard gasfornuis zijn ze ook perfect als je een gas of elektrische barbecue gebruikt.
Geschikt voor de barbecue (incl. houtskool): Deze bieden een rokerige smaak die veel BBQ-liefhebbers lekker vinden. Het duurt echter langer om ze op te warmen omdat de temperatuur kan lastig te regelen zijn. Nog een tip van de expert: gebruik een digitale infrarood-thermometer om de externe temperatuur van de plancha te meten om potentiële hotspots te voorkomen.
Geschikt voor inductie kookplaat: Deze zijn veilig, efficiënt en warmen snel op. Wanneer je gebruik maakt van een inductie kookplaat, adviseert de expert om extra te controleren of het model waar jouw oog op is gevallen daadwerkelijk kan worden gebruikt op een inductie kookplaat.
De meeste plancha’s zijn gemaakt van gietijzer en geschikt voor elke warmtebron. Wanneer je de plancha gebruikt op inductie is het raadzaam voorzichtig te zijn om beschadigingen aan het glas te voorkomen.
- Als je een plancha koopt voor buitengebruik, bedenk dan of je meestal een gas- of houtskoolgrill gebruikt. Voor gebruik binnenshuis moet je ervoor zorgen dat de plancha compatibel is met jouw type fornuis.
- Kies een plancha die aansluit bij de warmtebron waar je de plancha voornamelijk gaat gebruiken.Het gebruik van het verkeerde materiaal kan met name bij inductie zorgen dat je kookplaat beschadigt.
Welke vorm plancha kies je?
De vorm van je plancha bepaalt hoeveel je in één keer kunt koken, maar belangrijker is hoe de vorm aansluit op jouw warmtebron naar keuze. Zo is rond net wat beter geschikt voor o.a. een inductie kookplaat en ruimer inzetbaar op meerdere soorten warmtebronnen – maar vierkant en rechthoekig bieden toch een stuk meer ruimte.
Rond of ovaal: Ronde plancha’s zijn meestal kleiner en zijn een goede keuze als je deze gaat gebruiken op een enkele gasbrander of kookzone van je inductie kookplaat. Een extra voordeel is dat de ronde vorm vaak zorgt voor een betere warmteverdeling, omdat deze overeenkomt met de vorm van je kookzone en gasbrander.
Rechthoekig of vierkant: Deze bieden meestal meer oppervlakte, wat ideaal is als je meerdere ingredienten tegelijkertijd wilt bereiden. De warmteverdeling is op een ronde warmtebron minder geschikt. Maar als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een inductie kookplaat met rechthoekige flexzones, dan is zowel rechthoekig als vierkant een prima optie.
Een rechthoekige of vierkante plancha biedt meestal de meeste waarde voor de meeste consumenten. Ze bieden meet oppervlakte, maar laat deze wel goed opwarmen om de warmte beter te verdelen over de vierkante vorm als dit niet overeenkomt met de kookzone.
- Bedenk hoeveel voedsel je meestal in één keer kookt. Als je meestal voor een grote groep kookt, is het grotere oppervlak van een rechthoekige of vierkante plancha voordelig.
- Vergeet ook niet te denken aan opslagruimte. Een ronde plancha past misschien beter in een keuken met beperkte opbergruimte.