Zo kies je een goede stalen wok
- Kies een plaatstalen wok met diameter tussen de 28 en 36 cm
- Kies voor een model met steel én een extra handvat voor extra comfort
- Kies een stalen wokpan die van tevoren is ingebrand voor eenvoud
- Kies voor een wokpan met een platte bodem voor gebruik op inductie
- Kies voor een ronde bodem voor gebruik op een échte wokbrander
Top 9 beste stalen wokpannen
Waar let je op bij het kopen van een stalen wokpan?
Bij het kiezen van een plaatstalen wok zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. De bodemvorm is belangrijk voor compatibiliteit met jouw kookplaat. Grootte en gewicht beïnvloeden het kookgemak en de maximale capaciteit. Het type handvat(ten) speelt een rol in het gebruiksgemak en de veiligheid. De dikte en kwaliteit van het plaatstaal, evenals de oppervlaktebehandeling (de patina), beïnvloeden de duurzaamheid en kookprestaties. Daarnaast zijn de compatibiliteit met inductie, de vormgeving van de rand keuzes die je kan overwegen.
- Vorm van de bodem: De traditionele wok heeft een ronde bodem, ideaal voor gebruik op een gasfornuis. Er zijn ook modellen met een vlakke bodem, beter geschikt voor elektrische of inductiekookplaten.
- Grootte en diameter: De grootte van de wokpan bepaalt hoeveel ingrediënt je tegelijk kan bereiden in de wok. Ze variëren meestal tussen de 28 en 36 cm in diameter. Hoe groter de wok, hoe beter deze geschikt is voor de traditionele bereiding van Aziatische gerechten. Houd wel rekening dat een écht grote wokpan enkel goed presteert op een serieuze wokbrander.
- Gewicht van het plaatstaal: Een lichtere wok is makkelijker te hanteren, maar een zwaardere wok kan hitte beter vasthouden. Plaatstalen woks zijn over het algemeen lichter dan gietijzeren alternatieven, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn tijdens het koken.
- Handvat en de steel: Er zijn woks met één lang handvat, ideaal voor tossen, en modellen met twee korte handvatten voor stabiel tillen. Plaatstaal geleidt warmte efficiënt, maar dit kan betekenen dat de handvatten ook heet worden. Kijk daarom naar modellen met hittebestendige handgrepen.
- Dikte en kwaliteit van het plaatstaal: Dikkere woks zijn duurzamer en houden de hitte beter vast, maar ze zijn ook zwaarder en nemen meer tijd om op te warmen. De dikte van het plaatstaal bepaalt de duurzaamheid van de wok en hoe goed het warmte vasthoudt en verdeelt.
- Oppervlaktebehandeling: Sommige stalen wokpannen zijn van tevoren ingebrand, wat betekent dat ze al een anti-aanbaklaag hebben. Plaatstaal is vatbaar voor roest als het niet goed wordt onderhouden, maar een goed onderhouden oppervlak ontwikkelt een natuurlijke anti-aanbaklaag door het inbranden.
- Compatibiliteit met kookplaten: Niet alle woks zijn geschikt voor alle kookplaten. Controleer of de wok compatibel is met gas-, inductie- of elektrische kookplaten, wat in de meeste gevallen wel het geval is omdat plaatstaal magnetisch is en dus werkt op inductie.
- Geschikt voor inductie: Ja, toch echt belangrijk om te controleren. Zoek je een model voor inductie, kies dan voor een wokpan met een platte bodem en controleer of de fabrikant aangeeft dat deze ook geschikt is voor gebruik op een inductie kookplaat.
- Randstijl: Sommige woks hebben een rechte rand, andere een gebogen rand. De rechte rand maakt het makkelijker om voedsel in de wok te schuiven, terwijl de gebogen rand ideaal is voor het roerbakken.
- Onderhoud van het plaatstaal: Het onderhoud van een plaatstalen wok kan intensiever zijn dan dat van andere pannen. Ze vereisen speciale reiniging en moeten na gebruik worden gedroogd (en soms nog even extra ingebrand) om roesten te voorkomen.
- Duurzaamheid: Hoewel plaatstaal duurzaam is, kan de levensduur van de wok variëren afhankelijk van de kwaliteit van de constructie. Het belangrijkste is dat je de wok goed reinigt na het gebruik en regelmatig inbrandt om de patina te behouden.
Vorm van de wokpan is essentieel
De traditionele vorm van een wok heeft een ronde bodem, wat perfect werkt op een gasfornuis omdat de vlammen de pan van alle kanten kunnen verwarmen. Voor gebruik op een elektrische of inductiekookplaat zijn er ook modellen met een vlakke bodem beschikbaar, die stabiel op het fornuis blijven staan.
Een andere overweging bij het kiezen van de vorm van de wokpan is jouw manier van wokken. De traditionele ronde bodem is perfect voor de snelle roerbak- en toss-technieken die gebruikelijk zijn in de Aziatische keuken. De ronde bodem zorgt ervoor dat het voedsel dat je roert of gooit natuurlijk terug in de pan valt. Bij een vlakke bodem wok kunnen deze technieken wat meer inspanning vergen.
Ronde bodem: Voor gebruik op een gasfornuis of wokbrander is een ronde bodem de beste keuze. Deze geeft je de meeste vrijheid tijdens het roerbakken, al is het wel belangrijk om een wokring te gebruiken in de meeste standaard Nederlandse keukens.
Platte bodem: Voor gebruik op een inductie kookplaat is het belangrijk dat een stalen wokpan beschikt over een gladde, platte bodem. Zo maakt de wokpan goed contact met de kookplaat om te warmte over te dragen en voorkomt een gladde bodem krassen op ’t glas.
Ook bij de keuze tussen een ronde of vlakke bodem is het belangrijk rekening te houden met de warmtebron (lees: type kookplaat) gebruikt. Een ronde bodem heeft direct contact met de vlammen van een gasfornuis, wat resulteert in een snelle en gelijkmatige verhitting. Bij elektrische en inductiekookplaten komt de warmte echter van een vlakke kookplaat, dus een wok met een vlakke bodem is hier beter geschikt.
- Controleer de compatibiliteit van de wok met jouw fornuis voordat je deze aanschaft.
- Als je een wok met ronde bodem koopt voor gebruik op een inductie kookplaat, overweeg dan de aanschaf van een wokring voor stabiliteit.
Wat is het beste formaat van een stalen wokpan?
De grootte van de wok bepaalt hoeveel voedsel je tegelijkertijd kunt bereiden. Woks variëren in grootte, meestal van 30 tot 36 cm in diameter. Voor kleinere huishoudens of individuele koks is een kleinere wok voldoende, terwijl grotere huishoudens of mensen die vaak voor groepen koken, beter af zijn met een grotere wok.
Hoewel een grotere wok meer ruime heeft voor ingrediënten, kan het moeilijker zijn om de wok gelijkmatig te verwarmen als de warmtebron kleiner is dan de bodem van de wok. Als jouw kookplaat of gasfornuis te klein is, kan je beter kiezen voor een wat kleinere stalen wok om een gelijkmatige verwarming te garanderen – anders werkt het formaat enkel tegen op de prestaties.
- Houd rekening met jouw kookbehoeften en de hoeveelheid opslagruimte bij het kiezen van de grootte van de wok. Als je vaak voor grote groepen kookt, overweeg dan een extra grote wok voor efficiëntie.
Gewicht van een stalen wokpan: zwaar of licht?
Een lichtere wok is makkelijker te hanteren, wat handig is bij kooktechnieken zoals tossen. Een zwaardere wok kan echter hitte beter vasthouden, wat kan leiden tot beter kookresultaten.
Het gewicht van uw wok heeft ook invloed op hoe snel de pan opwarmt en afkoelt. Een lichtere wok zal sneller opwarmen en afkoelen dan een zwaardere wok. Dit kan een voordeel zijn voor recepten die een hoge warmte en snelle kooktijden vereisen, maar het kan ook betekenen dat u uw warmtebron nauwkeuriger moet regelen om oververhitting te voorkomen.
Daarnaast kan het gewicht van de wok de manoeuvreerbaarheid beïnvloeden. Een zwaardere wok kan moeilijker te hanteren zijn, vooral bij het roeren of omkeren van voedsel. Als u niet veel kracht heeft of als u de wok langere tijd wilt kunnen hanteren zonder moe te worden, kan een lichtere wok een betere keuze zijn.
Het ontwerp van het handvat heeft invloed op het gebruik
Het soort handvat op een wok kan het gebruiksgemak en de veiligheid tijdens het wokken beïnvloeden. Lange handvatten zijn ideaal voor het veilig gebruiken en kantelen van de wok, maar ze kunnen lastig zijn bij het opbergen van de wok. Aan de andere kant zijn twee korte handvatten ideaal voor het tillen van een zware wok, maar ze bieden minder controle bij het koken. Een extra handvat aan de overkant van de steel is erg prettig tijdens het gebruik.
Bij het overwegen van de handvatten van een wok is het belangrijk om na te denken over hoe je de wok gaat gebruiken. Als je voornamelijk stoomt, kookt of frituurt, zijn twee korte handvatten wellicht de betere keuze, omdat ze het gemakkelijker maken om een zwaardere pan op te tillen. Als je van plan bent om veel traditionele recepten te roerbakken, dan is een enkel lang handvat (plus een extra hulphandvat) zeker de betere keuze.
- Houten of hittebestendige handvatten kunnen comfortabeler en veiliger zijn om aan te raken tijdens het koken, maar kunnen slijtage vertonen en zijn moeilijker te reinigen. Metalen handvatten zijn duurzamer, maar kunnen erg heet worden.
- Onthoud dat plaatstalen woks warmte efficiënt geleiden, dus gebruik altijd een pannenlap of handschoen bij het hanteren van hete handvatten als deze gemaakt zijn van metaal, en niet van hout.
Kwaliteit van het plaatstaal
De dikte van het plaatstaal in een wok is essentieel voor de duurzaamheid en de kookprestaties. Dikkere woks behouden warmte beter, wat leidt tot gelijkmatiger koken, maar ze kunnen zwaarder zijn en meer tijd nodig hebben om op te warmen.
Voor de meeste consumenten is een wok van middelmatige dikte ideaal. Het biedt een goede balans tussen warmteretentie, kookprestaties en gewicht en wendbaarheid. Houd er rekening mee dat dikkere woks meer tijd nodig hebben om op te warmen, maar ze behouden de warmte beter.
- Lees ook: dit is de beste stalen koekenpan uit de test
- Lees ook: waar let je op bij het kopen van een stalen grillpan?
De dikte van het plaatstaal in een wok bepaalt ook hoe goed de wok reageert op veranderingen in de warmte van jouw kookplaat. Een dikkere wok zal trager reageren op veranderingen in de hitte, wat betekent dat je mogelijk wat langer moet wachten tot de wok op temperatuur is of wanneer je meer of minder hitte nodig hebt. Aan de andere kant kan een dunnere wok te snel reageren op hitteveranderingen, wat kan leiden tot oververhitting als je niet goed op let.
Van tevoren ingebrand of écht puur plaatstaal?
Pre-seasoned stalen wokpannen zijn direct klaar voor gebruik en hebben een aanvankelijke beschermingslaag die helpt bij het voorkomen van roest. Ingebrande woks vereisen nog steeds regelmatig onderhoud en juiste zorg om hun prestaties en levensduur te verlengen. Een nadeel van van tevoren ingebrande woks is dat de kwaliteit van de patina varieert, afhankelijk van de fabrikant.
Het inbranden kan een beetje tijdrovend zijn en enige vaardigheid vereisen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om de patina te controleren en te optimaliseren. Het nadeel hiervan is dat het niet correct inbranden van de wok kan leiden tot voedsel dat aan de pan blijft kleven en mogelijk roestvorming. Een wok die van tevoren is ingebrand maakt het makkelijker om dit proces vervolgens zelf te verbeteren.
Voor de meeste Nederlandse consumenten is de van tevoren ingebrande wok wellicht de meest praktische keuze. Zo is de wokpan direct klaar voor gebruik, zonder de extra stap van het initiële inbranden. Echter is het advies van de expert dat nogmaals extra inbranden alleen maar positief kan zijn voor je nieuwe stalen wokpan.
Voor de meeste consumenten is een wok met een vlakke bodem een veilige keuze, omdat deze op elk type fornuis gebruikt kan worden. De beste keuze, zonder rekening te houden met het budget, is een ronde bodem wok gemaakt van dik plaatstaal. Dit biedt superieure warmteverdeling en duurzaamheid.