Zo kies je een goede gietijzeren grillpan
- Kies voor een gietijzeren grillpan met diepe, scherpe grillstrepen
- Kies voor een model met een diameter van circa 26 tot 30 cm
- Kies voor puur gietijzer voor écht grillwerk of emaille voor extra gebruiksgemak
- Kies voor een model met schenktuit om overtollig vet eenvoudig af te gieten
- Kies voor een grillpan met zowel een lange steel als extra handvat
Top 8 beste gietijzeren grillpannen
Onze favoriete gietijzeren grillpan uit de test. Goed geprijsd en hoge kwaliteit. Diameter van 29 cm geschikt voor de meeste huishoudens en onze favoriet dankzij de twee schenktuiten en het extra handvat aan de bovenkant van de grillpan. Van tevoren ingebrand voor direct gebruik.
Lodge is in de Verenigde Staten hét merk voor gietijzeren pannen en in dit geval ook goed geprijsd in Europa. Van tevoren ingebrand en presteerde het beste qua grillstrepen op vlees & groenten. Wel een extra handvat, helaas geen schenktuiten. Iets duurder dan onze favoriet, maar allesbehalve een miskoop.
De beste gietijzeren grillpan met een hoogwaardige emaille laag, maar komt wel met een hoog prijskaartje. Onze aanrader als geld geen rol speelt en je écht op zoek bent naar topkwaliteit emaille. Extra handvat én voorzien van schenktuiten – en uiteraard beschikbaar in een groot assortiment verschillende kleuren. O hja, nog steeds 100% gemaakt in Frankrijk.
Een hele fijne grillpan die van tevoren is ingebrand. Goede grillstrepen en een fijn handvat gemaakt van RVS, dat wordt minder heet dan gietijzer (zeker op open vuur zoals de BBQ). Een goede keuze voor gebruik op inductie dankzij de vlakke en gladde bodem. Voorzien van één schenktuit en da’s meer dan genoeg. Te koop met diameter van 24 en 28 cm.
Deze ‘The Dutch’ grillpan van Brabantia was een echte verrassing: hoge kwaliteit, zowel de bouwkwaliteit van de pan als de sterke emaille anti-aanbaklaag. Een goed alternatief op de Le Creuset en net wat goedkoper. Daarnaast een van de weinige ronde pannen, wat erg fijn is voor gebruik op een inductie kookplaat. Twee stevige handgrepen, maar niet voorzien van een schenktuit voor overtollig vet.
Goed gietijzer hoeft niet duur te zijn en als je liever wat minder uitgeeft dan raden we deze gietijzeren grillpan van Svenska aan. Voorzien van alles wat je nodig hebt (extra handvat én schenktuit), het enige wat we tijdens het testen als minder fijn ervaarde waren de vrij lage randen van de pan – onze favoriete modellen hadden allemaal wat hogere randen.
Voor grillen op inductie is dit net als de Skottsberg één van de beste keuzes dankzij de vlakke bodem die het glas van de kookplaat niet beschadigt. Deze ronde grillpan is van tevoren ingebrand en blinkt uit door het prachtige houten handvat, wat een fijne toevoeging is omdat deze minder heet wordt. Overweeg wel het feit dat het houten handvat niet echt geschikt is voor gebruik in de oven.
Net als Le Creuset is Staub wellicht een van de meest bekende merken als het op gietijzer aankomt. Zeer hoge kwaliteit, dit model is een goede keuze als je de grillpan ook gaat gebruiken in de oven omdat er geen lang handvat aan vast zit. Zeer hoge kwaliteit, net als de emaille laag die zorgt dat je de pan niet zelf hoeft in te branden zoals het geval is bij puur gietijzer.
Waarom kiezen voor een grillpan van gietijzer?
Gietijzeren grillpannen zijn een superieure keuze vanwege hun uitstekende warmtebehoud en -verdeling, duurzaamheid, natuurlijke anti-aanbaklaag en veelzijdigheid in het gebruik voor heel veel soorten recepten. Ze overtreffen andere materialen op het gebied van levensduur en consistente kookprestaties. Een gietijzeren grillpan is een goede investering die je kookervaring kan verbeteren en vele jaren meegaat.
- Warmteretentie en -verdeling: Gietijzer houdt de warmte uitstekend vast, wat betekent dat als het eenmaal heet is, het heet blijft. Zelfs als er koude ingrediënten worden toegevoegd, behoudt een gietijzeren pan goed haar temperatuur. Ook verdeelt het de warmte gelijkmatig, waardoor vlees, vis en groenten gelijkmatig gaar wordt.
- Duurzaam en lange levensduur: Gietijzer is extreem duurzaam. Een goed onderhouden gietijzeren pan kan tientallen jaren meegaan en wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Dit vereist, zeker bij puur gietijzer, wel dat deze goed wordt onderhouden en regelmatig wordt ingebrand.
- Natuurlijke anti-aanbaklaag: Als gietijzer op de juiste manier wordt gekruid, biedt het een natuurlijke anti-aanbaklaag zonder PTFEs of PFOAs, waardoor er minder olie nodig is en je gezonder kan eten als je olie of boter probeert te verminderen. In tegenstelling tot synthetische antiaanbaklagen die na verloop van tijd kunnen slijten, kan de anti-aanbaklaag op een gietijzeren pan behouden blijven en zelfs verbeterd worden door het gebruik.
Waar let je op bij het kopen van een gietijzeren grillpan?
In deze sectie nemen we de essentiële factoren met je door die je moet overwegen bij het kopen van een grillpan. We behandelen aspecten zoals grootte, gewicht, handvatontwerp, grillstrepen, warmteverdeling, vorm, reiniging en onderhoud, compatibiliteit met kookplaten (zoals inductie) en hittebestendigheid. Elk van deze factoren speelt een cruciale rol bij het bepalen van de functionaliteit en geschiktheid van een grillpan voor jouw behoeften.
- De grootte en afmetingen van de grillpan: Het formaat van de grillpan is van belang en hangt af van wat u het meest kookt en de grootte van jouw kookplaat. Grillpannen zijn beschikbaar in verschillende maten, dus het is belangrijk om een maat te kiezen die past bij de hoeveelheid voedsel die u gewoonlijk bereidt.
- Schenktuit voor overtollig vet & sappen: Een schenktuit lijkt misschien een kleinigheid, maar kan een grote invloed hebben op het gebruiksgemak, de veelzijdigheid en de veiligheid van je gietijzeren grillpan.
- Het gewicht van de grillpan: Gietijzer staat bekend om zijn duurzaamheid, maar kan ook behoorlijk zwaar zijn. Zorg ervoor dat je comfortabel bent met het gewicht van de pan en dat je deze gemakkelijk kunt optillen en gebruiken zonder dat het gewicht een negatief effect heeft op het gebruik.
- Een goed ergonomisch handvat voor extra grip: Het handvat van de pan is een belangrijk aspect. Kies voor een pan met een hittebestendig en ergonomisch ontworpen handvat dat comfortabel in de hand ligt, zelfs bij langdurig gebruik.
- Diepe grilllijnen voor het beste resultaat: De afstand en diepte van de grilllijnen kunnen variëren. Diepere en bredere grilllijnen zorgen voor die klassieke grillmarkeringen op uw voedsel, terwijl dichterbij geplaatste lijnen een meer uniform grilloppervlak bieden.
- De perfecte warmteverdeling én retentie: Een goede gietijzeren pan heeft een uitstekende warmteverdeling. Dit zorgt ervoor dat uw voedsel gelijkmatig gaart, zonder koude of oververhitte plekken. Het is altijd nuttig om beoordelingen van andere gebruikers te lezen om dit aspect te checken.
- Puur gietijzer of met emaille laag: Het kookvlak van de pan kan variëren. Sommige gietijzeren grillpannen hebben een geëmailleerd kookvlak dat gemakkelijker schoon te maken is, terwijl andere een seizoensgebonden kookvlak hebben dat meer onderhoud vereist, maar wel zorgt voor een zeer sterke en natuurlijke anti-aanbaklaag.
- Vorm van de grillpan, rond of vierkant : Grillpannen kunnen vierkant of rond zijn. Een vierkante pan biedt meer oppervlakte, terwijl een ronde pan beter past op ronde kookplaten.
- Schoonmaak en onderhoud: Sommige grillpannen zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere, afhankelijk van het ontwerp en de afwerking van het oppervlak. Puur en onbewerkt gietijzer vereist extra onderhoud ten opzichte van een grillpan waarvan het gietijzer is voorzien van een emaille laag, zoals veelvoorkomend is bij de gietijzeren pannen van Le Creuset/
- Geschikt voor jouw type kookplaat: Niet alle grillpannen werken op alle kookplaten. Sommige zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor inductie, iets wat steeds vaker voorkomt in de Nederlandse keukens. Controleer dus altijd de specificaties om ervoor te zorgen dat de pan 100% geschikt is met jouw kookplaat, zeker in het geval van inductie.
- Warmtebestendigheid: De maximale temperatuur die een pan kan weerstaan, kan variëren. Hoewel gietijzer extreme temperaturen aankan, is het materiaal van bijvoorbeeld het handvat minder hittebestendig. Kies je voor een gietijzeren grillpan waarvan het handvat ook van hetzelfde materiaal is vervaardigd, dan zal deze ook geschikt zijn voor de hoogste temperaturen van jouw oven.
Grootte en vorm van de grillpan
De grootte van de grillpan is cruciaal en hangt af van wat je het vaakst kookt en de grootte van je fornuis of kookplaat. Grillpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, meestal variërend van 20 tot 30 cm in diameter. Voor de meeste consumenten is een grillpan van 26 tot 30 cm de beste keuze, omdat deze voldoende ruimte biedt om voor 4 tot 6 personen een gerecht te bereiden én ruimte biedt voor meerdere ingrediënten tegelijkertijd in de grillpan.
Qua vorm heb je meerdere keuzes, waar zowel ronde en vierkante grillpannen beide een goede keuze zijn. De keuze van de vorm hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur en het type kookplaat in je keuken.
Vierkante pannen bieden meer oppervlak, waardoor je grotere hoeveelheden voedsel tegelijk kunt bereiden. Ronde pannen zijn een populaire keuze voor mensen met een rond fornuis en bieden een gelijkmatige warmteverdeling. Rechthoekige grillpannen zijn geschikt voor het grillen van langere stukken vlees of groenten.
Hoewel we zowel vierkante als ronde grillpannen aanraden, voor een inductie kookplaat raadt de expert aan om voor een ronde grillpan te kiezen voor de beste warmteverdeling
- Houd rekening met de grootte van je branders of kookzones op je gasfornuis of inductie kookplaat. Zorg dat de grillpan die je kiest goed aansluit op de grootte van je brander of kookzone, dit is vooral belangrijk wanneer je gebruik maakt van een inductie kookplaat.
Grillstrepen zijn ’t belangrijkste onderdeel van grillen
Het ontwerp van de grillstrepen op een gietijzeren grillpan is een cruciaal aspect dat invloed heeft op de uitstraling en smaak van je grill gerechten. Het perfecte ontwerp voor deze grillstrepen is dat deze zowel hoog én scherp zijn. Dit zorgt dat je diepe, duidelijke grillstrepen op je gerechten krijgt, zowel visueel aantrekkelijk, maar nog belangrijker: het draagt ook zeker bij aan de smaak van het gerecht in de vorm van een rokerige smaak.
Naast de diepte en scherpte moeten de grillstrepen ook voldoende ruimte bieden tussen elkaar. Dit maakt het mogelijk voor vet en sappen om weg te druipen, wat resulteert in een minder vettig gerecht en die oh-zo geliefde grill textuur.
Als budget geen probleem is, raadt de expert dus ook aan om te kiezen voor een gietijzeren grillpan met extra diepe, scherp afgebakende grillstrepen, gemaakt van hoogwaardig gietijzer voor een superieure warmteverdeling en retentie.
- Kies voor grillpannen met een gietijzeren constructie, aangezien dit materiaal bekend staat om haar uitstekende warmteverdeling en -retentie. Het houdt de hitte vast en verdeelt deze gelijkmatig over het oppervlakte van de pan, waardoor je gerechten gelijkmatig worden gegaard.
- Het reinigen van de grillstrepen kan soms lastig zijn, zeker als ze diep en scherp zijn. Voor een goede reiniging raden we aan een borstel met stevige haren te gebruiken om de schoonmaak zo eenvoudig mogelijk te maken.
Ontwerp van het handvat voor extra veiligheid
Het ontwerp van ’t handvat heeft een grote invloed op hoe je de grillpan gebruikt en hoe veilig deze te gebruiken is. Er zijn praktisch gezien twee soorten ontwerpen: modellen met één enkel lang handvat, zoals bij een koekenpan, en grillpannen die naast deze steel aan de andere kant zijn voorzien van een extra handvat.
Enkele lange handgreep: De meeste grillpannen hebben één lange handgreep aan één kant. Dit zorgt voor een stevige grip en maakt omkeren en verplaatsen tijdens het grillen gemakkelijk. Zoek een pan met een hittebestendige handgreep die koel blijft aanvoelen, zelfs als deze wordt blootgesteld aan hoge hitte. Zeker in het geval van grillen op open vuur, zoals op een barbecue of grill, is het aan te raden om te kiezen voor een lang handvat dat niet heet wordt én de extreme temperaturen kan weerstaan.
Handvat met beschermhoes: Met een handvat beschermer zorg je dat het handvat altijd veilig kan worden vastgepakt om de grillpan te verplaatsen. Zowel siliconen als leer is een goede keuze hiervoor.
Puur gietijzer handvat zonder beschermhoes: Als je geen gebruik maakt van een beschermhoes voor het handvat, dan bestaat het risico dat het handvat ook heet kan worden, zeker als het handvat vervaardigd is van gietijzer.
Extra handgreep: Sommige grillpannen zijn voorzien van een hulphandgreep aan de andere kant van de steel. Dit ontwerp zorgt voor een betere balans en stabiliteit bij het dragen van de pan, vooral als deze tot de nok is gevuld. De extra handgreep maakt het ook gemakkelijker om de pan van het fornuis naar de tafel of oven te brengen. Aangezien gietijzer erg zwaar is, is dit extra handvat voor de meeste consumenten een goede uitkomst.
Schenktuit voor het afgieten van overtollig vet
De schenktuit is een uniek en functioneel kenmerk van veel gietijzeren grillpannen. Het is in wezen een kleine inkeping of goot waarmee je gemakkelijk vloeistof uit de pan kunt gieten.
Een grillpan met schenktuit vereenvoudigt het verwijderen van overtollig vet of sap dat zich tijdens het koken heeft opgehoopt. Met de schenktuit kun je gemakkelijk en gecontroleerd schenken, waardoor je keuken schoon of barbecue extra schoon blijft.
De schenktuit is niet alleen handig om ongewenste vloeistoffen uit de pan te krijgen, maar ook om smaakvolle sappen, sauzen of marinades te bewaren voor later gebruik. Zo kan je gemakkelijk kookvocht bewaren en hergebruiken, om een intense smaak toe te voegen aan je gerechten.
Het afgieten van hete vloeistoffen kan een riskante taak zijn, en als je dat zonder schenktuit doet, kan dat leiden tot spatten of morsen die brandwonden kunnen veroorzaken. De schenktuit maakt dit proces veiliger door een gecontroleerd kanaal voor hete vloeistoffen te bieden.
Veelgestelde vragen
Hoe maak ik een gietijzeren grillpan schoon?
Spoel de grillpan eerst af met warm water en gebruik een zachte borstel om etensresten en vet te verwijderen. In geval van zeer veel viezigheid kan je een mild sopje maken, maar spoel deze vervolgens zeer grondig af. Droog de pan grondig af en breng een dun laagje olie aan om roestvorming te voorkomen.
Kan ik metalen keukengerei gebruiken in een gietijzeren grillpan?
Ja, gietijzer is duurzaam en kan goed omgaan met metalen spatels en tangen en ander metalen keukengerei. Toch raden we aan om voorzichtig te zijn met metalen keukengerei om krassen en beschadigingen in de patina te voorkomen. Houten en siliconen keukengerei blijven een veilige keuze en zijn daarnaast zeer hittebestendig.
Op welke warmtebron kan een gietijzeren grillpan worden gebruikt?
Gietijzer is geschikt voor vrijwel elke soort warmtebron, zoals de oven, gasfornuis, barbecue en zelfs een inductie kookplaat. Bij het gebruik inductie kookplaat wordt aangeraden om te kiezen voor een model met een platte, gladde bodem om beschadigingen en krassen op het glas te voorkomen.
Kan je gietijzeren grillpan gebruiken op inductie?
Ja, gietijzer is een magnetisch materiaal en kan daarom worden gebruikt op inductie kookplaten. Het is belangrijk om te controleren of de bodem van de grillpan volledig vlak is om een goede warmteoverdracht te garanderen.
Hoe voorkom ik dat voedsel blijft plakken aan een gietijzeren grillpan?
Om vastplakken te voorkomen, is het belangrijk om de grillpan goed voor te verwarmen voordat je ingrediënten toevoegt. Daarnaast helpt het om de ingrediënten lichtjes in te oliën voordat je deze in de grillpan plaatst en het voedsel tijdens het grillen niet te vaak te verplaatsen.
Hoe lang gaat een gietijzeren grillpan mee?
Met het juiste onderhoud kan een gietijzeren grillpan tientallen jaren meegaan. Het regelmatig schoonmaken, drogen en oliën van de pan, evenals het vermijden van thermische schokken, zoals onderdompeling in koud water wanneer de pan heet is, kan de levensduur van de pan verlengen.
Beoordeel je kookbehoeften en -gewoonten. Als je vaak voor een grotere groep kookt of graag hele vissen of langere stukken vlees grilt, is een grotere pan of een rechthoekige vorm misschien een meer geschikte keuze – of je kan kiezen om een gietijzeren grillplaat te kopen, deze zijn geschikt voor zowel de BBQ, gasfornuis en inductie kookplaten die voorzien zijn van een combi- of flex zone.